Molí de La Calvaria
(Calldetenes - Osona)

Rodet

Rodet (Foto: Graciel·la Vidal, 2016)

TipusMolí
Situació Carretera de Sant Julià
Antic molí amb origen al segle XI, però documentat des de 1236, amb un reguitzell de plets pel seu ús al llarg del temps. Consta de tres cossos amb planta en forma de T. L'obrador és el més antic i conserva, també, un forn de pa. De maçoneria irregular i planta quadrangular, cobert a dos vessants, de planta baixa i pis, amb el carcabà a sota. Mostra inscrits els anys de 1840 i 1847, que assenyalen dates de reformes en l'edifici.

El femer és igualment un espai quadrangular i teulada a dos vessants, amb una llinda monolítica a la porta amb el nom de "Barnardí" Santaló i l'any 1736, segurament portada d'un altre lloc i reaprofitada.

La casa del moliner té una planta rectangular, coberta a dues aigües, amb planta baixa i dos pisos d'alçada. De paredat irregular i arrebossat, amb carreus a les cantonades. Destaquen les finestres amb arcs conopials i la porta de dos brancals de pedra. Aquesta mostra una frase inscrita al·lusiva a Crist mort al Calvari, el mont Calvari amb les tres creus dibuixat i la data de 1596, possiblement d'una reforma. A prop se situa la gran bassa de pedra.

Tot plegat s'ha restaurat i museïtzat, amb afegits d'obertures noves i altres transformacions. L'obrador conté un seguit d'elements agrícoles i peces de maquinària per moldre en exposició.