Ca la Güerba
(Alcover (vila) - Alt Camp)

Alcover - Ca la Güerba

Alcover - Ca la Güerba (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Rec, 9
Casal de tipologia renaixentista, reconstruït o reformat entre 1608 (data inscrita a la finestra) i 1612 (data inscrita a la porta lateral). És probable que el portal adovellat de punt rodó es conservi d'una edificació més antiga. Té l'estructura habitual d'aquest tipus de cases, amb una planta noble remarcada per les motllures que envolten les finestres i un pis superior o golfes, originalment oberta amb quinze finestres de mig punt, a tall de galeria, substituïdes modernament per tres finestres senzilles. Una de les finestres de la planta principal ha estat transformada en balcó. Encara són ben visibles les restes de l'encintat, imitant carreus, que cobria tota la façana. A l'interior de la casa es conserven dos cups, un d'oli i un altre de vi.

Segons l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, la casa era propietat d'un ric hisendat de nom Baltasar Oliver. El renom de Güerba -segons Soledat Roig*- ve del fet que a la casa feien d'ordinaris (camàlics) a Huelva.

Soledat Roig Llort "Renoms", Butlletí d'Estudis Alcoverencs, núm. 119, 2012