Retaule de Sant Narcís
(Girona | Catedral - Gironès)

Girona - Catedral. Retaule de Sant Narcís

Girona - Catedral. Retaule de Sant Narcís (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorPau Costa
Situació Interior de la catedral. Capella de Sant Narcís
Retaule promogut pel canonge Narcís Font, motiu pel qual la imatge central representa sant Narcís, patró de Girona. Va ser realitzat per Pau Costa, entre 1718 i 1724. Les pintures són d'Antoni Viladomat, de cap a 1727.

És un retaule de tres cossos, dividits en tres carrers. El cos principal té al seu centre, dins d'una fornícula i enlairat en una peanya, la imatge de sant Narcís amb els hàbits de bisbe, flanquejat per dos àngels, un dels quals sosté un llibre i l'altre, una palma, símbols del sant. El cos superior està presidit per una talla de sant Andreu, anterior titular de la capella. Les pintures de Viladomat representen santa Teresa, santa Maria de Cervelló (o santa Rosa de Lima), sant Llorenç i sant Feliu.

Pau Costa (Vic, 1663-72 - Cadaqués, 1727) és l'escultor català més rellevant del barroc, amb obres com els retaules majors de Santa Maria d'Arenys de Mar o de Santa Maria de Cadaqués. Dissortadament, la major part de la seva nombrosa producció s'ha perdut.