Església de Sant Feliu. Monument a les Heroïnes de Santa Bàrbara
(Girona | Galligants / Sant Feliu - Gironès)

Girona - Església de Sant Feliu. Monument a les Heroïnes de Santa Bàrbara

Girona - Església de Sant Feliu. Monument a les Heroïnes de Santa Bàrbara (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorLlucià i Miquel Oslé i Sáenz de Medrano
Situació Interior de l'església de Sant Feliu
Monument funerari emplaçat dins de la capella de Sant Narcís de l'església de Sant Feliu, dedicat a la Companyia de Dones de Santa Bàrbara, un cos auxiliar femení que va ajudar heroicament als defensors de Girona durant el setge francès de 1809. Eren 120 dones, dividides en quatre esquadres de trenta cada una, comandades respectivament per Llúcia Jonama, Maria Àngela Bivern, Ramona Nouviles i Carme Custy.

Amb motiu del centenari del setge, es va decidir construir un monument commemoratiu que servís alhora per dipositar les cendres de les heroïnes. El concurs convocat va ser guanyat pels germans Llucià i Miquel Oslé. La construcció es va iniciar l'any 1920 i el 1925 va ser inaugurat pels reis d'Espanya, Alfons XIII i Victòria Eugènia.