Església de Sant Lluc
(Girona | Galligants / Sant Feliu - Gironès)

Girona - Església de Sant Lluc. Vestits dels manaies

Girona - Església de Sant Lluc. Vestits dels manaies (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorSimó Ferrer
Situació Pujada del Rei Martí
Església construïda entre 1725 i 1729, alçada al solar on hi havia hagut el benefici de Nostra Senyora de les Puelles, llavors en estat ruïnós, promoguda per l'orde dels beneficiats de la catedral. Va ser projectada per Simó Ferrer, que va comptar amb l'ajut dels mestres d'obres Miquel Feixas i Pere Garau. És un edifici de nau única, coberta amb volta de canó amb llunetes i capçada amb un absis poligonal. La façana principal es replega en un cantó a causa de l'estretor del carrer. És una façana senzilla, amb un portal rectangular presidit per una fornícula on ara hi ha una imatge moderna. Està bastida amb carreus ben tallats i enfilats però de llargada variable. Adossada a la façana hi ha la torre del campanar.

L'església comptava amb un magnífic retaule barroc executat per Jacint Morató, cap a 1728, destruït l'any 1936. Només es va salvar la composició central.

Actualment, és el local (el castrum) dels manaies de Girona i al seu interior es guarden les seves armadures, instruments, penons, armes i vestimentes.