Església de Sant Cristòfol. Portada
(Premià de Mar - Maresme)

Premià de Mar - Església de Sant Cristòfol (Foto: Albert Esteves, 2007)

Premià de Mar - Església de Sant Cristòfol. Portada

Premià de Mar - Església de Sant Cristòfol. Portada (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació Plaça de l'Ajuntament, 2
L'element més remarcable de l'església de Sant Cristòfol és la portada. Està esculpida en pedra de Cisa i es pot considerar d'inicis del barroc, encara amb una forta influència renaixentista. Té als brancals unes falses pilastres decorades amb peixos, crancs i altres elements de referència marina. El més interessant és la llinda, amb una orla dins la qual veiem una barca de vela llatina amb uns pescadors al costat, amb barretina. Al capdamunt hi ha la imatge en pedra de sant Cristòfol, dins d'una fornícula.

Segons Xavier Martín Pay*, "és una mena de portalada votiva, ja que s’hi representen el sant, les barques i els fruits que la mar ens ofereix, en una mena de simbiosi entre la pregària i el goig d’obtenir els béns necessaris per a la subsistència, material i espiritual (...). Pel seu estil i treball, indica una procedència més antiga que la construcció de la fàbrica del temple, i no creiem aventurat situar-la a mitjan segle XVIII, o sigui un centenar d’anys abans de l’acabament de les obres del temple que havia d’ésser destruït cent anys després. Pot procedir d’una antiga capella dedicada a sant Cristòfol, situada dins o fora de l’actual terme de Premià".

*MARTÍN PAY, Xavier: Sant Cristòfol de Premià de Mar, una parròquia amb història. UNO Editorial (Premià de Mar 2018)