Convent dels Àngels
(Barcelona | Els Àngels - Barcelonès)

Barcelona - Convent dels Àngels, façana plaça Caramelles (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Convent dels Àngels, detall portada

Barcelona - Convent dels Àngels, detall portada (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Convent dels Àngels. Sala Gòtica

Barcelona - Convent dels Àngels. Sala Gòtica (Foto: Germà Garcia -Arxiu Centre Excursionista de Catalunya-, 2001)

Barcelona - Convent dels Àngels (Foto: Anna Corcoll, 2009)

Barcelona - Convent dels Àngels (Foto: Anna Corcoll, 2010)

Barcelona - Convent dels Àngels (Foto: Rossend Gri, 2022)

AutorBartomeu Roig / Clotet & Paricio (reforma)
Situació Àngels, 7
Des de 1473 està documentada una capella, situada extramurs, dedicada a la Nostra Senyora dels Àngels. L'any 1485 en van començar a tenir cura unes monges dominiques procedents de Caldes de Montbui, però la inseguretat del lloc va moure al Consell de Cent a traslladar-ne el culte a l'interior de les muralles. El nou convent va ser construït entre els anys 1562 i 1566. Després de la desamortització (1835) es va transformar en Casa de Correcció Municipal i posteriorment en parròquia de Sant Antoni Abat.

L'església és un edifici d'estil tardogòtic, d'una sola nau amb capelles laterals entre els contraforts i absis poligonal. El portal, amb pilastres i frontó triangular, és de tipus renaixentista. Les sales del convent són més clarament gòtiques, amb voltes ogivals i claus esculpides. Cal destacar la cripta amb nínxols, restaurada amb un enrajolat rosat, i la porta del convent, amb decoració escultòrica, tot i que força desgastada.

El conjunt va ser restaurat el 1984 pels arquitectes Lluís Clotet, Carles Díaz i Ignacio Paricio, dins del programa batejat com Del Liceu al Seminari, de recuperació d'espais del Raval i més enllà. De la seva actuació, destaca la torre amb un mirador vidrat al capdamunt, evocació dels antics colomars típics del barri. Des de setembre de 2006 l'antiga capella forma part de l'espai expositiu Capella MACBA.