Església de la Mare de Déu de Lorda
(Barcelona | Poble Sec - Barcelonès)

Barcelona - Mare de Déu de Lorda (Foto: Albert Esteves, 2014)

Barcelona - Mare de Déu de Lorda (Foto: Albert Esteves, 2015)

AutorFrancesc de Paula del Villar Carmona
Situació Font Honrada, 33 / Mare de Déu del Remei, 40
És l'església i parròquia més antiga del Poble-sec, dedicada inicialment a santa Madrona. L'edifici original va ser construït en algun moment entre 1871 (creació de la parròquia) i 1878 (translació de les relíquies de Santa Madrona)*. L'església actual és una reconstrucció de l'any 1916, projectada per Francesc de Paula del Villar Carmona (Barcelona, 1861 – 1926).

L'edifici té una estructura i una estètica molt poc habituals, condicionada per les limitades dimensions de la parcel·la. La nau està coberta amb dues cúpules que, vistes des de l'exterior, ofereixen una imatge sorprenent. L'entrada està situada a la cantonada i forma un tot amb el campanar, de formes barroques.

Hi ha hagut certa confusió respecte a l'autoria pel fet d'haver-hi, al Poble-sec, dues esglésies parroquials dedicades a Santa Madrona. Per això s'ha atribuït erròniament a Adrià Casademunt, el qual és, en realitat, qui va projectar l'església del carrer Tapioles, l'any 1886.

*Armengol, Jaime: Notas históricas sobre la vida, martirio, traslación de reliquias y culto de Santa Madrona, virgen y mártir, Barcelona, 1947, p. 16⁣.⁣