Capella de Sant Miquel de Vilageliu
(Tona - Osona)

Tona - Capella de Sant Miquel de Vilageliu (Foto: Graciel·la Vidal, 2010)

Tona - Capella de Sant Miquel de Vilageliu i masia

Tona - Capella de Sant Miquel de Vilageliu i masia (Foto: Graciel·la Vidal, 2010)

Tona - Església de Sant Miquel de Vilageliu. Interior

Tona - Església de Sant Miquel de Vilageliu. Interior (Foto: Germà Garcia -calaix.gencat.cat-, 1998)

Tona - Capella de Sant Miquel de Vilageliu (Foto: Josep Danés -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1933)

Situació Camí de Vilageliu. Crtra. BV-5303, km 1
Situada a pocs metres del casal de Vilageliu (o Vilageriu). Es tracta d'una antiga capella rural, documentada des de l'any 948 (villa Gerile). Era sufragània de l'església de Sant Andreu de Tona. El primer temple preromànic va ser substituït per un nou edifici cap a finals del segle XI o inicis del XII. Tot i que va restar sense culte des de 1936, ha arribat als nostres dies en molt bon estat i gairebé inalterada.

És una església de nau única, rectangular, coberta amb volta de canó i capçada amb un absis semicircular. La porta és adovellada, de mig punt, i està situada a la façana de migdia. El parament, amb un aparell de carreus carejats i ben enfilats, és llis, tret de l'absis, decorat amb arcuacions típiques del romànic llombard.