Mas Vilageliu
(Tona - Osona)

Tona - Vilageliu (Foto: Josep Danés -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1933)

Tona - Vilageliu

Tona - Vilageliu (Foto: Alba Erra -calaix.gencat.cat-, 1991)

Situació Camí de Vilageliu
Els senyors de Vilageliu (o Vilageriu) van ser inicialment els Rocafort, que l'havien adquirit al comte Ramon Borrell. Als segles XIII i XIV va passar, per enllaços matrimonials, a les famílies Oló, Muntanyola i Santa Eugènia de Sala d'Heures. L'any 1300, Guillem Castell cedí la casa i les seves terres, en dotació, al benefici eclesiàstic de Sant Pere del Castell de Muntanyola.

Es tracta d'un gran casal de planta baixa i dos pisos, amb teulada a quatre aigües. Té un portal adovellat on hi ha inscrita la data de 1741. Ja abans de la reforma moderna es distingia clarament l'aparell antic, de pedra, que s'ha mantingut, amb el del pis superior, de tàpia (vegeu fotos antigues).