Torre Vescomtal i carrer de l'Escola Pia
(Girona | Força Vella - Gironès)

Girona - Carrer de l'Escola Pia (Foto: Albert Esteves, 2024)

Girona - Carrer Escola Pia, al fons

Girona - Carrer Escola Pia, al fons (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació Carrer de l'Escola Pia
La Torre Vescomtal va ser construïda en època carolíngia, als segles IX-X, aprofitant una antiga torre romana i defensava l'entrada meridional de la ciutat. Al seu costat hi ha el portal de l'Escola Pia o de Sant Martí, obert al segle XI. S'hi accedeix des del carrer Escola Pia, ja extramurs, un carrer estret i esglaonat que Josep Pla, al seu llibre Girona, un llibre de records definia així: El carrer de l'Escola Pia és impressionant. Deu tenir set pams d'ample i s'esmuny entre parets nues i altes i cases llòbregues d'aspecte misteriós i torturat.