Palau Caramany
(Girona | Areny - Gironès)

Girona - Palau Caramany. Façana lateral

Girona - Palau Caramany. Façana lateral (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorRafael Masó Valentí (reforma)
Situació Carrer Carreras i Peralta, 2
Antic casal senyorial del segle XVI, remodelat al XVIII i rehabilitat per l'arquitecte Rafael Masó els anys 1913-1914. Pertanyia originalment a la família Caramany. Al segle XVIII va passar als Andreu. L'any 1781, M. Francesca Andreu es va casar amb Ignasi de Foixà. A inicis del segle XX va ser adquirit per Josep M. Pérez Xifra, que és qui va encarregar la restauració a Masó. Aquesta va consistir sobretot en la remodelació dels espais interiors, com ara l'estucat d'esgrafiats del pati, i l'ordenació de les obertures i el disseny dels esgrafiats de la façana.

El palau té planta baixa i dos pisos. La planta baixa és l'única part que es conserva del segle XVI. S'articula al voltant d'un pati interior, l'espai més interessant de la casa, on hi ha un pou i una font de pedra zoomorfa. A la façana que dona a la Pujada de Sant Domènec hi ha una finestra amb un escut i la data de 1722.