Rambla de la Llibertat
(Girona | Areny - Gironès)

Girona - Rambla de la Llibertat

Girona - Rambla de la Llibertat (Foto: Albert Esteves, 2024)

Girona - Rambla de la Llibertat. Postal antiga

Situació Rambla de la Llibertat
InterèsEspecial interès Interessant
És una de les artèries emblemàtiques de la ciutat de Girona. Originalment, era una plaça allargada, paral·lela a l'Onyar, que anava del carrer Argenteria al carrer Abeuradors i es denominava plaça de les Cols. Allà se celebraven el mercat i la fira de Sant Narcís. Les cases porxades es van construir entre els segles XIV i XV, però la configuració actual és de l'any 1885, quan l'ajuntament va decidir dotar la ciutat d'una avinguda principal de grans dimensions i això va fer que s'enderroquessin alguns edificis antics, tot i que es van conservar els pòrtics medievals. Des de llavors, ha estat un centre neuràlgic per a la vida social, cultural i comercial de Girona.

Des del punt de vista artístic, la rambla de la Llibertat presenta una arquitectura heterogènia, amb edificis que mostren elements de diversos estils, com el gòtic, el barroc o el modernisme. A més, al llarg dels anys s'hi han instal·lat diverses escultures i establiments comercials que enriqueixen el seu paisatge urbà, reflex dels canvis culturals i socials de la ciutat.