Porxos de la Rambla
(Girona | Areny - Gironès)

Girona - Porxos de la Rambla (Foto: Albert Esteves, 2024)

Girona - Rambla de la Llibertat. Porxos

Girona - Rambla de la Llibertat. Porxos (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació Rambla de la Llibertat
De la rambla de la Llibertat destaquen singularment els porxos de la façana est, que es corresponen amb els vells casals medievals de l'antiga plaça de les Cols, origen de la Rambla. Són grans arcades escarseres sostingudes amb gruixuts pilars de pedra ben treballada. Sobre les seves voltes es van ampliar les cases medievals, generant un espai cobert que servia d'aixopluc per a vianants i comerços.

Josep Pla els va definir així: Els porxos són la construcció grassa, visceral, variada, abundant i pintoresca de Girona, el que posa sobre el plec noble i petri de la ciutat la gràcia de la misèria humana. Els porxos us evoquen les formes rústiques: una gerra d'oli, la volta d'un celler, la campana d'una xemeneia, la tenda d'un carro. Tenen les formes del trogloditisme perenne, semblen un eructe de la pedra, un singlot de la terra, una mucositat mineral enorme i delicada. (...) Aquests arcs pesants, baixos, galtainflats, ventruts, de pures formes intestinals -la mateixa vida-, fan un efecte inoblidable. Davant d'aquestes conques buides, que són com enormes cloves de nou invertides, posades una al costat de l'altra i foradades pels costats, s'hi ha de veure un pagès escardalenc, amb un nas com una tarota i una faixa vermella parlant amb el marxant de porcs o de polleria, gras i ros, amb la vareta de freixe, gruixuda de baix i fina de dalt, la brusa negra i el pantaló bombat, un escuradents a l'orella i el mitjó blanc una mica caigut sobre la sabata rossa, de molla. *

*Pla, Josep: «Girona, un llibre de records». Dins Primera volada. OC III, p. 41-42. Destino, 1996