Monument a Carles Rahola
(Girona | Areny - Gironès)

Girona - Monument a Carles Rahola

Girona - Monument a Carles Rahola (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorFrancesc Torres Monsó
Situació Rambla de la Llibertat, 1
Carles Rahola i Llorens (Cadaqués,1881 - 1939) va ser un destacat intel·lectual, periodista i editor, estretament vinculat a la ciutat de Girona, executat pel règim franquista, l'any 1939. L'any 1978 se li va dedicar un monument, situat a l'inici de la rambla de la Llibertat, obra de l'escultor Francesc Torres Monsó. Es tracta de dues figures femenines de bronze, esquemàtiques i dolençoses. L'escultura, que no estava pensada per aquest monument, és de l'any 1959. L'autor es va inspirar en la desolació que va observar en dues dones quan contemplaven la tala dels arbres de la carretera de Santa Eugènia.

Al pedestal hi ha una llegenda on es pot llegir: A Carles Rahola. 1891-1939. Que no torni a aixecar-se el patíbul en el clos august de la noble i estimada Girona ni en qualsevol altre indret del món.