Voltes d'en Rosés
(Girona | Areny - Gironès)

Girona - Voltes d'en Rosés

Girona - Voltes d'en Rosés (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació Carrer de la Cort Reial
Conjunt d'edificis porticats, l'origen dels quals es pot situar entre els segles XIII i XIV, que conformen una petita plaça. Les arcades estan construïdes amb carreus de pedra de Girona, ben tallats, que donen suport als sostres dels primers pisos de les cases. Algunes d'aquestes conserven els portals, antics, adovellats o de llinda plana. Unes excavacions dutes a terme l'any 2012 van posar al descobert restes de dos habitatges medievals que es van unificar al segle XVIII per constituir un edifici únic.

El nom prové de la família Rosés, que hi tenia l'habitatge. A finals del segle XVIII hi vivia l'apotecari Francisco Rosés, casat amb Manuela Roger, originària de Palafrugell.

Josep Pla en fa la següent descripció: Aquestes voltes foren, a l'època dels carros i de les tartanes, i a més forta raó, a la de les diligències, un dels centres de Girona més vitals. Era el punt dels ordinaris, dels traginers i dels passavolants. Les cases de menjar, que sovintegen pels seus voltants, les quadres fosques, que encara s'hi veuen, són la reminiscència dels antics hostals. De tota manera, les Voltes d'En Rosés mantenen el seu prestigi i els dissabtes tenen una animació concentrada. En els pisos llòbrecs d'aquest paratge, hi viuen metges, advocats i homes de negocis en un ambient que sembla concentrar la quinta essència de la vella i impressionant ciutat.

Pla, Josep: «Girona, un llibre de records». Dins Primera volada. OC III, p. 41-42. Destino,1996