Els Ajusticiats de la Rambla
(Girona | Areny - Gironès)

Girona - Ajusticiats de la Rambla

Girona - Ajusticiats de la Rambla (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació Rambla de la Llibertat, 32
Als porxos de la Rambla hi ha tres curioses mènsules que, originalment, estaven situades sota els nervis d'una volta. Cal suposar, per tant, que n'hi havia hagut quatre i se n'ha perdut una. De les tres que encara es poden contemplar, una representa un home tocant una gaita (un sac de gemecs). Les altres dues han donat lloc a tota mena de llegendes. La primera mostra un home amb un estrany barret que surt de la closca d'un caragol, i la segona representa un cap masculí, amb una llarga barba i ales de rat penat (o de papallona). Es desconeix el seu significat real, però la versió més estesa diu que es tracta de tres ajusticiats, concretament, tres monjos de Banyoles, acusats, l'any 1622, d'haver mort de l'abat Anton de Cartellà. Estan datats al segle XVII.