La Fontana d'Or. Façana romànica
(Girona | Areny - Gironès)

Girona - La Fontana d'Or. Capitell

Girona - La Fontana d'Or. Capitell (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorJ. Martorell, J. M. Masramon (reforma) / Joan M. de Ribot (reforma) / Arcadi Pla (reforma)
Situació Carrer Ciutadans, 19
Aquí hi va haver primerament un molí i després, un habitatge -dels Sitjar, segle XIII-. Va comptar amb una torre i es va anar ampliant en els segles següents. Al cap d'un llarg temps de decadència, va ser fonda o oficines, fins a la recuperació de temps recents.

La façana que dona al carrer Ciutadans és un dels pocs exemples d'edifici civil d'època romànica que ha conservat en excel·lent estat el repertori escultòric original, probablement d'inicis del segle XIII. La planta baixa és porxada i al pis hi ha la sala noble, amb un seguit de finestres triforades, amb fines columnes i capitells esculpits, de temàtica molt variada: animals diversos, escenes de lluita, decoració vegetal, bèsties fantàstiques, etc. L'estil denota certa limitació tècnica. Les figures són poc expressives, tendents al hieratisme. Pel que fa a la temàtica, s'hi pot trobar certa relació amb l'escultura de Sant Pere de Galligants.