Casa Desbac i Cartellà
(Girona | Areny - Gironès)

Girona - Casa Desbac i Cartellà (Foto: Albert Esteves, 2024)

Girona - Casa Desbac i Cartellà. Carrer de la Llebre

Girona - Casa Desbac i Cartellà. Carrer de la Llebre (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació Carrer Ciutadans, 16
La família de Cartellà, que tenia el seu castell al poble de Cartellà i una casa antiga al barri de la Força, va adquirir una casa al carrer Ciutadans l'any 1471. Posteriorment, la van ampliar i reformar convertint-la en un casal renaixentista, reforma que es devia dur a terme al segle XVII. El més remarcable de la seva façana són les llosanes dels dos balcons que flanquegen la porta principal adovellada. Tenen una decoració esculpida barroca centrada en els escuts familiars. En un hi ha les armes dels Desbac i en l'altre, les mateixes combinades amb les dels Cartellà. Tenen corona de cavallers, això vol dir que són anteriors al seu nomenament com a marquesos, l'any 1702, en la persona de Pere de Cartellà i Desbac. Molt probablement, l'obra va ser duta a terme pel seu pare, Lluís Desbac, casat amb Gertrudis de Cartellà, al darrer terç del segle XVII.

De fet, l'any 1700 la casa consta com a propietat d'Anton Crosas. El 1710 trobem documentat el mal estat de l'immoble i es procedeix a demanar a Anton Crosas l'arranjament i rehabilitació de l'habitatge. A la segona meitat del segle XIX, l'edifici allotjava la popular Fonda dels Italians, fundada per Amadeu Vietti, antic hostaler de la Fontana d’Or, que hauria comprat l’edifici el 1877.