Casa Massaguer
(Girona | Areny - Gironès)

Girona - Casa Massaguer

Girona - Casa Massaguer (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2014)

Girona - Casa Massaguer (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació Carrer Ciutadans, 12
Edifici d'origen medieval, però molt transformat a mitjan segle XIX per la família Massaguer, reforma que li va donar la seva actual fesomia. Se sap que l'any 1489 hi havia en aquest solar tres cases que pertanyien a Francesc de Sant Martí les quals, posteriorment, es van unificar en una de sola. De la família Sant Martí va passar per herència als Cruïlles i, ja al segle XVIII, als hereus d'aquests, als Sarriera, comtes de Solterra, que tenien la seva residència principal al mateix carrer. L'any 1800, Joan M. de Sarriera-Gurb la va vendre a Ramon de Manresa. Dels Manresa va passar, el 1888, al fabricant Martí Massaguer i Janer, el qual va emprendre una total transformació de l'edifici per adaptar-lo a l'estil de l'època, fent desaparèixer la façana original del carrer Ciutadans. Des de llavors es coneix com a Can Massaguer.

L'any 1929, l'hereva, Caterina Massaguer va vendre la casa a la Cambra Oficial de la Propietat Urbana de Girona, presidida aleshores per Ferran Casadevall i Rosés. L'entitat propietària va dur a terme una nova restauració, fruit de la qual són els esgrafiats que llueix en l'actualitat. Del seu interior destaca especialment el pati central, amb un impressionant vitrall a la claraboia.