Casa Salieti (Casa Audouard)
(Girona | Areny - Gironès)

Girona - Casa Salieti (Foto: Fundació Masó, 2012)

Girona - Casa Salieti (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorRafael Masó Valentí (reforma)
Situació Carrer Ciutadans, 8
Antiga casa del segle XIV que va ser profundament remodelada a partir de l'any 1911 per Rafael Masó. En paraules de Josep M. Birulés* aquesta intervenció més que no pas un rescat del passat, és una autèntica aplicació ex novo de criteris compositius del neogòtic, en certa manera ja extemporani a la mateixa trajectòria de Masó. Una façana modesta, amb porta adovellada i finestres amb guardapols recte, dona accés a una escalinata que recrea els grans palaus renaixentistes, amb alguns elements aprofitats, libèrrimament, de l'edifici antic i altres habituals en l'arquitectura modernista, com la ceràmica vidriada (de Fills de Jaume Pujol i Bausis de Barcelona), el ferro forjat (treballat per Nonito Cadenas) i els vitralls, de Masó (fets per Rigalt, Granell i Cia). L'arquitecte intervé també en la decoració interior i en el mobiliari, J. B. Coromina hi va pintar un fris. El 1920 va adaptar el segon pis per a lloguer.

L'edifici pertanyia, a mitjan segle XIX, a Marcel·lí Imbert, que, l'any 1949, la va vendre a l'advocat Federico Pérez-Claras. L'any 1905 va ser comprada per l'empresari paperer Joan Salieti, que va ser qui va encarregar-ne la reforma. Posteriorment, va passar a mans del doctor Lluís Audouard i la seva muller Maria Arboix, que van emprendre una nova remodelació, encarregada a l'arquitecte Nicolai Woevodsky.

*Birulés, Josep M.: Guia d'Arquitectura de Girona. Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.