Casa Carles
(Girona | Areny - Gironès)

Girona - Casa Carles (Foto: Enric, 2014)

Girona - Casa Carles (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorJoaquim Bover, Enric Xutglà (reforma)
Situació Plaça del Vi, 2
La família Carles havia acumulat un important patrimoni agrari a Torroella de Montgrí i va assolir el seu ascens social l'any 1737 en obtenir el títol de cavaller i de noble del Principat de Catalunya. L'any 1760, Salvador de Puig va adquirir l'antiga casa Xammar de la plaça del Vi de Girona i, el 1772, s'hi van instal·lar els seus hereus, Martí de Carles i Marianna de Puig. Van ser ells qui van transformar l'antic casalot medieval -en origen tres habitatges independents- en un veritable palau neoclàssic. El 1796, en morir Salvador Puig, la casa quedà vinculada al cognom Carles fins al 1921, quan morí Joaquim Carles i Ferrer, deixant l'edifici al Bisbat de Girona, donació que es va fer efectiva l'any 1934.

L'edifici, que té la planta baixa porticada igual que la resta d'edificis de la plaça, es desenvolupa al voltant d'un pati interior del qual neix l'escalinata que condueix a la planta noble. Aquesta està decorada amb escuts familiars i de la reialesa, ja que s'hi van hostatjar diversos reis d'Espanya en les seves estades a Girona.