Teatre Municipal
(Girona | Areny - Gironès)

Girona - Teatre Municipal. Plaça del Vi

Girona - Teatre Municipal. Plaça del Vi (Foto: Enfo, 2014)

AutorMartí Sureda Deulovol
Situació Plaça del Vi, 1 / Carrer Nou del Teatre
L'antic pallol o graner del Comú va ser convertit en teatre fins que l'edifici es va esfondrar, l'any 1857. D'aquella primera construcció ens queda la façana del carrer Nou del Teatre, on hi ha un portal adovellat amb l'escut de la ciutat i la data de 1612. Va ser Martí Sureda i Deulovol, arquitecte municipal a mitjan segle XIX, qui es va encarregar de projectar un nou edifici, més modern i amb més aforament. Sureda es va trobar amb el problema que, la singularitat de l'espai, el privava de construir-hi una façana monumental i l'entrada al teatre s'havia de fer des del pati interior de l'Ajuntament. Pel que fa a la sala, va triar la planta de ferradura i va inspirar-se en el Teatre del Liceu de Barcelona. Té una platea amb llotges laterals i tres plantes pis amb llotges i files de públic.

L'interior del Teatre no ha canviat gaire, des de llavors. Tot i que, l'any 1992, es va donar més inclinació a la platea i es va refer el fossat de l'orquestra.