Les Àligues. Estudi General
(Girona | Vilanova - Gironès)

Girona - Les Àligues. Estudi General (Foto: klimmanet, 2012)

Girona - Les Àligues. Estudi General. Portal de la capella de Sant Lluc

AutorFuses-Viader (reforma) / J. Bosch, J. Tarrús, S. Vives (reforma)
Situació Plaça de Sant Domènec, 3
Edifici construït entre 1561 i 1609 com a seu de l'Estudi General, concedit per privilegi reial des de 1446, que venia a ser la universitat de l'època i que, al llarg del segle XVII, va ser important centre de coneixement i de cultura. Va ser clausurat per Felip V, l'any 1717. Posteriorment, va ser utilitzat com a presó militar després va restar abandonat, tret d'una breu recuperació com a universitat, entre 1868 i 1874. Al segle XX, acabada la guerra civil, es va fer servir de caserna.

El conjunt arquitectònic consta de diversos edificis que tanquen un gran pati central. De l'edifici renaixentista en resta la façana principal, feta amb carreus de pedra poc treballats i oberta amb finestrals de llinda recta i un portal adovellat de mig punt. Damunt del portal hi ha un frontó renaixentista, amb l'escut de Girona sostingut per dos àngels i l'àliga bicèfala dels Àustries, que ha donat el nom popular de l'edifici. A l'interior es conserva també la capella de Sant Lluc, acabada l'any 1609, amb portal a la romana. Entre 1986 i 1996, el despatx d’arquitectes Fuses-Viader va rehabilitar l’edifici per a usos universitaris.