Les Àligues. Portada
(Girona | Vilanova - Gironès)

Girona - Les Àligues. Estudi General. Escut de Girona

Girona - Les Àligues. Estudi General. Escut de Girona (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorOnofre Enric
Situació Plaça de Sant Domènec, 3
L'element més interessant de l'Estudi General, i que li ha donat el nom popular de les Àligues és, sens dubte el gran portal adovellat. Al seu damunt hi ha una mena de retaule en relleu, obra de l'escultor Onofre Enric, de l'any 1570. Està dividit en dos espais. L'inferior, flanquejat per dues pilastres, presenta l'escut de Girona sostingut per dos àngels. I el superior és un frontó triangular que emmarca l'escut de la casa d'Àustria. Entremig podem veure una inscripció en llatí que mossèn Jaume Marquès va traduir així:

Essent l'any mil cinc-cents seixanta més un d'ençà del naixement del Fill de Déu etern com per alguns països en la fe de quiscun sembrés falses doctrines el cabdill de l'Avern, els gironins fundaren eixes santes escoles tan grans com fou possible als Pares del Senat. Vós, gran Déu, que les coses feu créixer totes soles, feu que creixi aquesta obra en la posteritat.