Convent de Sant Domènec
(Girona | Vilanova - Gironès)

Girona - Convent de Sant Domènec. Capitell

Girona - Convent de Sant Domènec. Capitell (Foto: Albert Esteves, 2024)

Girona - Convent de Sant Domènec. Finestra renaixentista

Girona - Convent de Sant Domènec. Finestra renaixentista (Foto: Albert Esteves, 2024)

Girona - Convent de Sant Domènec (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1922)

Girona - Convent de Sant Domènec. Antic dormitori dels monjos

Girona - Convent de Sant Domènec. Antic dormitori dels monjos (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1922)

Girona - Convent de Sant Domènec - Plànol publicat per Gaietà Barraquer Roviralta

AutorJ. Bosch, J. Tarrús, S. Vives (reforma)
Situació Plaça de Sant Domènec
La presència dels dominics a Girona està documentada des de 1252, quan el bisbe Berenguer de Castellbisbal, també dominicà, els va atorgar un ampli terreny extramurs de la ciutat, molt a prop d'una de les portes d'entrada. Va ser la cinquena fundació de l'orde al Principat, després de Barcelona, Lleida, Perpinyà i Tarragona. Un segle més tard, tot aquell espai va quedar integrat dins el segon recinte murat que va fer construir el rei Pere el Cerimoniós. Al voltant del convent es va anar constituint un nou raval, conegut com la Vilanova.

La construcció del convent, amb el claustre i l'església, que es va poder fer mercès a la ingent aportació patrimonial del prevere Guillem de Calonge i de Pere d'Ordis, juntament amb el suport reial, s'inicia l'any 1253. L'església estava acabada l'any 1310, però es va refer i va ser consagrada de nou l'any 1338. Després de la guerra napoleònica, la desamortització de 1835 va ser destinada a caserna militar, funció que va mantenir fins a l'any 1945. Poc després es va iniciar la primera restauració. La seva transformació en centre universitari, l'any 2000, va suposar una profunda transformació de les dependències monàstiques per adequar-les als nous usos.