Convent de Sant Domènec. Claustre
(Girona | Vilanova - Gironès)

Girona - Convent de Sant Domènec. Claustre (Foto: Tanya Dedyukhina, 2011)

Girona - Convent de Sant Domènec. Claustre (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2013)

Girona - Convent de Sant Domènec. Claustre (Foto: Enric, 2022)

Girona - Convent de Sant Domènec. Claustre. Sala capitular

Girona - Convent de Sant Domènec. Claustre. Sala capitular (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2013)

Girona - Convent de Sant Domènec. Claustre (Foto: Sebastià Martí -INSPAI - IF-563160-, 1975)

Girona - Convent de Sant Domènec. Pou barroc al claustre petit

Girona - Convent de Sant Domènec. Pou barroc al claustre petit (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2013)

Girona - Convent de Sant Domènec. Claustre (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1922)

Girona - Convent de Sant Domènec. Claustre del convent convertit en caserna d'infanteria

Girona - Convent de Sant Domènec. Claustre del convent convertit en caserna d'infanteria (Foto: INSPAI. Diputació de Girona, inicis segle XX)

Situació Plaça de Sant Domènec
La construcció del claustre del monestir de Sant Domènec es va dur a terme durant la segona meitat del segle XIII, mercès a les aportacions, entre d'altres, de Giralt d'Hostalrich. Les seves galeries tenen arcades ogivals trilobulades recolzades sobre parelles de columnes, les quals presenten capitells amb ornamentació vegetal i zoomòrfica, molt esquemàtics, i alguns -els menys- amb escenes de la infantesa de Jesús. Entre els segles XVI i XVII es van construir les galeries superiors que, en alguns trams, només conserven les columnes. Va resultar molt malmès durant la guerra del Francès, especialment la galeria de ponent, de la qual només es conserven sis arcades originals.

El monestir tenia un segon claustre, conegut com el claustre petit, del qual en queda només l'espai, amb un pou al centre i una cisterna al subsol, envoltat de construccions modernes.