Convent de Sant Domènec. Església
(Girona | Vilanova - Gironès)

Girona - Convent de Sant Domènec

Girona - Convent de Sant Domènec (Foto: Robot8A, 2019)

Girona - Convent de Sant Domènec. Postal antiga

Girona - Convent de Sant Domènec. Capella del Santíssim

Girona - Convent de Sant Domènec. Capella del Santíssim (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2013)

AutorJ. Bosch, J. Tarrús, S. Vives (reforma)
Situació Plaça de Sant Domènec
Tot el conjunt conventual, inclosa una primera església, es va iniciar l'any 1253. La situació del terreny, en un nivell força més elevat en relació amb la trama urbana, va fer necessària la presència d'una escalinata per accedir-hi.

L'església és concebuda com gran espai diàfan per a la predicació de masses. L'edifici actual és fruit d'una reconstrucció iniciada a començament del segle XIV i acabada l'any 1339, quan va ser consagrada. És un edifici de nau única, amb cinc trams coberts amb voltes de creueria i capçada amb un absis poligonal, reforçada amb contraforts entre els quals hi ha capelles laterals, algunes de les quals construïdes al llarg dels segles XVII i XVIII, entre elles la capella del Roser, del segle XVII. És probable que la seva nau única, amb una amplada de més de 13 m servís d'argument a Pere Sacoma per proposar un model semblant a la catedral gironina. L'any 1560 es va construir el cor, a la part del frontis, sobre un arc carpanell amb volta de creueria. El temple té una façana molt austera, amb una rosassa estrellada i un portal de mig punt, amb arquivoltes, d'estil romànic tardà, probablement aprofitat de la primera església, de mitjan segle XIII. Els capitells estan decorats amb relleus vegetals. Davant de la porta hi ha restes d'un pòrtic que no se sap si es va arribar a construir del tot. L'interior de la nau ofereix una imatge molt diferent de la que devia tenir abans de l'exclaustració, al segle XIX, atesos els usos que ha tingut posteriorment. Actualment, és l'Aula Magna de la Universitat de Girona.