Seminari Diocesà (Convent dels Jesuïtes)
(Girona | Vilanova - Gironès)

Girona - Seminari Diocesà. Escut dels Àustries (Foto: Albert Esteves, 2024)

Girona - Antic pati del Seminari

Girona - Antic pati del Seminari (Foto: Fons Valentí Fargnoli -INSPAI - IF-757015-, 1925)

Girona - Seminari Diocesà. Maqueta 1961-82

Girona - Seminari Diocesà. Maqueta 1961-82 (Foto: INSPAI - IF-1080390 -Fons Sebastià Martí, 1961-82)

Situació Pujada de Sant Martí / Pujada de Sant Domènec
L'any 1164 s'hi instal·là, al costat de l'antiga església de Sant Martí Sacosta, una comunitat de canonges agustinians que, al segle XV, va caure en mans de pabordes comendataris, el darrer dels quals va ser el canonge Miquel d'Agullana. Va ser ell qui va impulsar la cessió del monestir a l'orde dels jesuïtes, que en van prendre possessió l'any 1581. El col·legi es va mantenir obert fins a l'expulsió de l'orde, l'any 1767, i llavors els edificis van ser destinats a Seminari Diocesà.

El Seminari Diocesà de Girona va ser creat pel bisbe Arévalo de Zuazo l'any 1599. Inicialment, va ser estar ubicat a la Casa Pastors, davant de la Catedral. Després de l'expulsió dels jesuïtes, l'any 1769, el rei Carles III va cedir els edificis que aquest orde tenia a Girona, inclosa l'església de Sant Martí Sacosta, per instal·lar el Seminari. L'edifici, malgrat les modificacions efectuades, conserva en la seva major part l'estructura del col·legi jesuític, tot i que, amb el temps, s'ha anat ampliant amb altres edificis al seu voltant, amb dos patis interiors, un dels quals era l'antic claustre. L'any 1936 va ser convertit en presó. Als anys 40 del segle XX es va construir, al lloc que ocupava un antic pati, el Seminari Menor, edifici rehabilitat modernament per acollir la facultat d'Educació de la UdG.

De l'edifici del segle XVI destaca la façana de la Pujada de Sant Martí, que constitueix una unitat amb la de l'església de Sant Martí Sacosta, obra de l'any 1618. Està acabada amb un encoixinat de carreus i presenta una portalada amb frontó semicircular partit on llueix un gran escut de la casa dels Àustries. La resta de façanes, molt posteriors, presenten finestres de llinda plana i un acabat arrebossat que simula carreus. Al sector proper a la plaça de Sant Domènec hi ha dues finestres coronelles aprofitades d'una construcció medieval.