Església de Sant Martí Sacosta
(Girona | Vilanova - Gironès)

Girona - Església de Sant Martí Sacosta, dalt de l'escalinata (Foto: Albert Esteves, 2024)

Girona - Església de Sant Martí Sacosta (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2014)

AutorIgnasi Bosch Reitg (reforma) / Hereu-Español Arquitectes( reforma)
Situació Pujada de Sant Martí
InterèsEspecial interès Interessant
Abans de la construcció de l'edifici actual ja hi havia aquí una església dedicada a sant Martí, documentada des de l'any 898. Va ser refeta durant la segona meitat del segle XI. L'any 1164 es va construir al seu costat un monestir agustinià que, al segle XVI, va passar a mans dels jesuïtes. Van ser ells qui van promoure la construcció d'un nou temple, a partir de l'any 1581, aprofitant les parets mestres de l'antiga església romànica, que tenia tres naus, i la base del campanar. Els jesuïtes van transformar les tres naus originals en una de sola, amb capelles laterals. Les pintures del presbiteri, sobre la vida de sant Martí, són de Guillem Soler Gatvillaró, de 1947.

La façana, amb traça de Llàtzer Cisterna i escultura d'Onofre Fuster, situada al capdamunt d'una escalinata, constitueix una de les imatges més icòniques de la Girona antiga. És obra dels anys 1616-1618 (vegeu fitxa).