Església de Sant Martí Sacosta. Portada
(Girona | Vilanova - Gironès)

Girona - Església de Sant Martí Sacosta. Portada.  Escut dels Àustries

Girona - Església de Sant Martí Sacosta. Portada. Escut dels Àustries (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorLlàtzer Cisterna / Onofre Fuster
Situació Pujada del Rei Martí
La portada de l'església dels jesuïtes, dedicada a sant Martí, és obra dels anys 1616-1618, projectada pel picapedrer i tracista Llàtzer Cisterna i executada per l'escultor Onofre Fuster. Llàtzer Cisterna havia projectat pocs anys abans la façana de l'església de Sant Feliu. L'estil d'ambdues portades és encara tributari de l'estil renaixentista, amb alguns components barrocs.

És una portada de tipus retaule, amb dos parells de columnes que flanquegen la porta i sostenen un entaulament amb un fris de tríglifs i mètopes. Al seu damunt, un gran timpà amb frontó semicircular partit, on hi ha un relleu amb la figura de sant Martí, amb la clàssica escena en què es reparteix la capa amb un captaire. I al cos superior, dos blocs entaulats, també amb frontó partit, enmig del qual hi ha esculpit l'escut de la casa d'Àustria.