Casa Agullana
(Girona | Vilanova - Gironès)

Girona - Casa Agullana

Girona - Casa Agullana (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació Pujada de Sant Domènec
La família Agullana era una antiga nissaga senyorial gironina que, segons Santiago Sobrequés, tenia la seva casa a la plaça del Vi, l'any 1462. Als anys següents, la família va anar adquirint poder i notorietat, emparentant amb llinatges nobiliaris. Cap a la segona meitat del segle XVI van adquirir el solar i una casa vella situats sota l'església de Sant Martí Sacosta. La casa més propera a l'església ja existia al segle XIV i els Agullana van construir-ne una de nova al segle XVI. Ambdues cases van ser unides, l'any 1631, amb un cos volat, sostingut per una espectacular volta d'arcs carpanells. Van intervenir en l'obra els escultors i picapedrers Felip Regi, i Joan i Guillem Serra.

Els Agullana van vendre la casa cap a finals del segle XVIII o inicis del XIX i va anar passant per diversos propietaris. Durant una època va ser convent de religioses i, l'any 1970, va ser adquirida per l'arquitecte Joan Lluís Frigola que la va dividir en diversos habitatges.