Monestir de Santa Maria de Montsió
(Esplugues de Llobregat - Baix Llobregat)

Esplugues de Llobregat - Monestir de Santa Maria de Montsió (Foto: Albert Esteves, 2024)

Esplugues de Llobregat - Monestir de Santa Maria de Montsió (Foto: Albert Esteves, 2006)

AutorArmand Mas Tulla
Situació Carrer Església, 78-82
L'actual monestir de monges dominiques de Santa Maria de Montsió d'Esplugues és hereu del desaparegut convent fundat a Barcelona l'any 1351 pel rei Pere el Cerimoniós i que va tenir una història força convulsa. El primer monestir es va construir extramurs, prop de les Drassanes, però ben aviat es van haver de traslladar a l'interior de la ciutat a causa de la inseguretat i la manca de salubritat del lloc. Llavors van ocupar temporalment un edifici a l'actual barri del Raval, el qual, unes dècades després, van intercanviar pel de la comunitat de Santa Eulàlia del Camp, establerta a la plaça de Santa Anna, on hi havia també l'església de Nostra Senyora de Montsió. Allà, la comunitat va anar prosperant, especialment al segle XVI, però, a partir del XVIII i especialment al XIX, el monestir va patir nombroses i greus afectacions. L'any 1875 els edificis es trobaven pràcticament arruïnats i, el 1888, la comunitat es va reubicar a la rambla de Catalunya, on van poder traslladar i remuntar el claustre gòtic.

Després del sotrac de la guerra civil, les monges van buscar un lloc més tranquil fora de Barcelona i, el 1947, van adquirir una finca a Esplugues, a l'antiga masia de Can Colomer, on van fer construir un nou edifici conventual, traslladant-hi, de nou, el vell claustre gòtic. Les obres van ser dirigides per l'arquitecte Armand Mas Tulla i es van enllestir l'any 1950.