Convent de Sant Josep
(Girona | Vilanova - Gironès)

Girona - Convent de Sant Josep. Detall de l'escut

Girona - Convent de Sant Josep (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2013)

AutorFra Josep de la Concepció (atrib.) / Jaume Casas (reforma)
Situació Plaça de Sant Josep
Convent dels Carmelites Descalços fundat l'any 1591 sota l'impuls de Joan de Jesús Roca i del bisbe de Girona, Jaume Caçador. Els edificis conventuals, amb l'església de Sant Josep, es van dur a terme entre 1620 i 1631. Amb la desamortització de 1835, la comunitat va ser exclaustrada i l'edifici reaprofitat per l'administració. Va ser de la Delegació d'Hisenda fins a l'any 1961. Actualment, és la seu de l'Arxiu Històric de Girona.

L'església és un edifici de nau única, amb cúpula sobre el creuer i tres capelles laterals a cada banda. Tenia la singularitat d'estar situada al primer pis de l'edifici, raó per la qual tenia una escalinata que va ser suprimida en la rehabilitació. La façana està capçada amb un frontó triangular obert amb un òcul. Sobre el finestral del balcó superior hi ha un escut reial amb corona mural. L'edifici compta amb un claustre de dimensions reduïdes i una gran austeritat, sense elements esculpits a les seves arcades.