Casa Ruyra
(Girona | Vilanova - Gironès)

Girona - Casa Ruyra

Girona - Casa Ruyra (Foto: Albert Esteves, 2024)

Girona - Casa Ruyra

Girona - Casa Ruyra, abans de la darrera restauració

Girona - Casa Ruyra, abans de la darrera restauració (Foto: Ramon M. Castells, -calaix.gencat.cat-, 1988)

EstilRomanticisme
AutorJosep Esteve (reforma) / Salvador Bagudà (reforma)
Situació Carrer de Sant Josep, 3
Casa construïda l'any 1848 i reformada en diverses ocasions, l'any 1956 i el 1992. Té la particularitat de tenir el cos principal enretirat respecte a la línia de carrer, de manera que el jardí queda a la part del davant i no al darrere, com era habitual. Això li atorga un aire senyorial reforçat per les grans arcades del porxo i la galeria, amb elements ornamentals de terra cuita. El jardí comptava amb escultures romàntiques que es van perdre i es trobava molt deteriorat abans de la darrera restauració.

En aquesta casa va néixer l'escriptor Joaquim Ruyra, el 27 de setembre de 1858. Era l'hereu d'una família de propietaris rurals, que tenia la casa pairal a Blanes.