Església dels Dolors
(Girona | Vilanova - Gironès)

Girona - Església dels Dolors i convent de la Mercè

Girona - Església dels Dolors i convent de la Mercè (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorNarcís Negre Tibau (reforma)
Situació Pujada de la Mercè
La Congregació de la Mare de Déu dels Dolors es va fundar a Girona l'any 1687. L'església es va començar a construir l'any 1732 i es va beneir el 1743. Està situada al costat de l'antiga església de la Mercè, de la qual en va ser successora. Va quedar afectada per la guerra del Francès, i va haver de ser reedificada. L'any 1835 els mercedaris abandonaren el convent i l'església de la Mercè. Només se salvà per al culte l'església els Dolors, en la qual va refugiar-se tot el culte a la Mercè.

És un edifici d'una sola nau, coberta amb volta de canó, amb una curiosa façana que integra l'antic campanar de la Mercè, per això presenta una part acabada amb carreus i l'altra és arrebossada. El portal és rectangular, molt senzill. A la cantonera posterior hi ha un relleu amb la data de 1732 i l'emblema dels Dolors, amb un cor travessat per 7 espases.

El retaule i les pintures de l'interior s'han atribuït a Joan Carles Panyó, del moment de la refecció de l'edifici, el 1818. Narcís Negre en fa la consolidació el 1986.