Monument Contra l'Invasor
(Girona | Vilanova - Gironès)

Museu d'Art de Girona. Contra l'invasor. Original en guix

Museu d'Art de Girona. Contra l'invasor. Original en guix (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorMiquel Blay Fàbregas
Situació Jardí de la Infància
Es tracta d'una còpia feta en bronze d'un original en guix de Miquel Blay, conservat al Museu d'Art de Girona, de la seva època d'estudiant. Fa referència a la resistència dels gironins contra els francesos durant els setges de Girona, els anys 1808-1809. L'original de Blay és de 1891 i la còpia en bronze, de 2009.

La realització d'aquesta còpia, que permet situar l'escultura de Blay a l'espai públic, era una vella reivindicació dels gironins. Especialment, des que, l'any 1938, l'escriptor Carles Rahola va publicar l’article Contra l’invasor on, referint-se a l'escultura, deia que escauria de veure-la fosa en bronze, a plena llum, engrandida i amb el pedestal adequat, animada i vivent, al bell mig de l’àgora, per tal que el poble hi veiés a tota hora l’encarnació del seu ferm voler de llibertat i de victòria. Aquest article, entre d'altres, va ser causa de la seva condemna a mort.