Església de Sant Martí de Mosqueroles
(Fogars de Montclús - Vallès Oriental)

Fogars de Montclús - Sant Martí de Mosqueroles

Fogars de Montclús - Sant Martí de Mosqueroles (Foto: Albert Esteves, 2024)

Fogars de Montclús - Sant Martí de Mosqueroles. Interior

Fogars de Montclús - Sant Martí de Mosqueroles. Interior (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 1992)

Fogars de Montclús - Sant Martí de Mosqueroles (Foto: Jaume Oliveras -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1900-1936)

Fogars de Montclús - Sant Martí de Mosqueroles (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1924-1936)

Fogars de Montclús - Sant Martí de Mosqueroles (Foto: Lluís G. Olivella -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1874-1914)

Fogars de Montclús - Sant Martí de Mosqueroles. Postal antiga

Situació Mosqueroles. Plaça de l'Església
Església d'origen romànic tot i que molt modificada i en gran part refeta, en època moderna. De l'edifici original en resta només una part de la nau i, potser, la volta. Va ser consagrada l'any 1104, si bé en l'acta de consagració es fa referència a l'existència d'una capella prèvia. Les visites pastorals esmenten un altar dedicat a santa Margarida (mitjan segle XIV) i un altre a santa Maria (segle XVI). Al segle XVII es va reformar i ampliar amb la capella del Roser. L'any 1802 es va refer, reorientant el seu sentit.