Torre Mariona (Casa Patxot)
(Fogars de Montclús - Vallès Oriental)

Fogars de Montclús - Masia Mariona (Casa Patxot). Plànol

Fogars de Montclús - Masia Mariona (Casa Patxot). Plànol (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorJosep Danés Torras / A+M arquitectes (reforma)
Situació Mosqueroles. Crtra. BV-5119, km 2,5
Edifici construït entre 1927 i 1931, projectat per l'arquitecte Josep Danés (Olot, 1891 - 1955), com a residència d'estiueig de la família Patxot. La casa està inspirada en la masia tradicional catalana, a l'estudi de la qual s'havia consagrat Danés durant molts anys, sota el mecenatge precisament de la família Patxot. El nom de Torre Mariona al·ludeix a una de les filles de Rafael Patxot, morta a vint anys.

Quan, l'any 1936, Rafael Patxot va haver de marxar a l'exili, la casa va quedar abandonada. Damunt la porta, sota el monograma de la institució Patxot, va ordenar escriure la frase Hostes vindran que de casa us treuran i un adeu-siau. Ja no hi va tornar mai més. L’any 2005, el seu propietari, Rafael Carreras Patxot, net de Rafael Patxot, en va fer donació a la Diputació de Barcelona i actualment allotja un espai museístic dedicat a la figura de Rafael Patxot. El 2007 els arquitectes Jaume Arderiu Salvadó i Tomàs Morató Pasalodos en fan la reforma.