Església de Sant Esteve de la Costa
(Fogars de Montclús - Vallès Oriental)

Fogars de Montclús - Església de Sant Esteve de la Costa

Fogars de Montclús - Església de Sant Esteve de la Costa (Foto: Germà Garcia -calaix.gencat.cat-, 2001)

Fogars de Montclús - Església de Sant Esteve de la Costa (Foto: Albert Esteves, 2024)

Fogars de Montclús - Església de Sant Esteve de la Costa (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1924-48)

Fogars de Montclús - Església de Sant Esteve de la Costa (Foto: Jaume Oliveras -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1900-36)

Fogars de Montclús - Església de Sant Esteve de la Costa (Foto: Rossend Flaquer -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1907-30)

Situació La Costa del Montseny
L'origen de la parròquia de la Costa és molt antic. Està documentada l'any 862 (Sancto Stephano in Montesigno). En època medieval és esmentada sovint entre les esglésies incloses al terme del castell de les Agudes i després de Montclús. La despoblació del segle XV va suposar la seva dependència, primer de Sant Julià del Montseny (1503) i després de Santa Susanna (1566), tot i que poc després es va invertir la situació i va ser aquesta qui va passar a dependre de Sant Esteve.

L'edifici actual és una obra romànica, del segle XII, formada per una nau única, coberta amb volta de canó ametllada i capçada amb un absis trilobulat. Dels tres absis només se'n conserven dos, ja que un d'ells va ser eliminat, al segle XVIII, per situar-hi la sagristia. Posteriorment, es va modificar i refer interiorment per donar una certa aparença d’haver recuperat la forma trilobulada del presbiteri. Al segle XVII es van construir les capelles laterals, dues a cada costat. Té un campanar de torre, amb coberta piramidal, alçat l'any 1680. Per accedir al pis del campanar es va construir una escala exterior que forma un pont al seu costat i que li atorga una imatge molt característica. A l'interior es conserva una pica baptismal, del segle XVII, i una pica beneitera de mitjan segle XIX.