Comunidor de Sant Esteve de la Costa
(Fogars de Montclús - Vallès Oriental)

Fogars de Montclús - Comunidor de Sant Esteve de la Costa

Fogars de Montclús - Comunidor de Sant Esteve de la Costa (Foto: Albert Esteves, 2024)

Fogars de Montclús - Comunidor de Sant Esteve de la Costa (Foto: Josep Danés -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1930)

AutorAntoni González Moreno-Navarro (reforma)
Situació La Costa del Montseny
Els comunidors eren construccions situades al costat de les esglésies, cobertes amb teulades, però obertes als quatre vents, des d'on els capellans conjuraven (comunien) les tempestes i pedregades. Es van popularitzar al segle XVI i especialment al XVII. Aquest en concret es va alçar l'any 1680, juntament amb les obres de construcció del campanar de l'església de Sant Esteve de la Costa. Està situat a pocs metres d'aquesta. Va ser restaurat l'any 1769 i el 1778 es va instal·lar el pedró que hi ha al seu interior.

La Diputació de Barcelona el va restaurar, l'any 1983, alhora que es feien les obres de reforma de l'església de Sant Esteve.