Església de Sant Roc o de Santa Maria de l'Illa
(Fogars de Montclús - Vallès Oriental)

Fogars de Montclús - Església de Santa Maria de l'Illa o de Sant Roc

Fogars de Montclús - Església de Santa Maria de l'Illa o de Sant Roc (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2011)

Fogars de Montclús - Església de Santa Maria de l'Illa o de Sant Roc (Foto: Albert Esteves, 2024)

Fogars de Montclús - Església de Santa Maria de l'Illa o de Sant Roc (Foto: Anna Corcoll, 2024)

Fogars de Montclús - Església de Santa Maria de l'Illa o de Sant Roc (Foto: Germà Garcia -calaix.gencat.cat-, 2001)

Fogars de Montclús - Església de Santa Maria de l'Illa o de Sant Roc (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1929)

Situació Crtra. BV-5301, km 11
Església d'origen desconegut, però que ja existia al segle XII, quan era propietat del monestir de Sant Quirc de Colera. Fins al segle XVI es coneixia amb el nom de Sancta Maria de Insula, tot i que actualment se la denomina amb el nom dels seus sants titulars, Sant Roc i la Mare de Déu de la Misericòrdia.

De l'obra romànica només s'ha conservat el tram inferior de l'absis i una part dels murs perimetrals, tot i que molt alterats. Tota la resta és fruit de les reformes efectuades al segle XVII. La coberta es va mig esfondrar l'any 1873 i va ser reparada el 1888.