Ermita de Santa Fe del Montseny
(Fogars de Montclús - Vallès Oriental)

Fogars de Montclús - Ermita de Santa Fe del Montseny

Fogars de Montclús - Ermita de Santa Fe del Montseny (Foto: Albert Esteves, 2024)

Fogars de Montclús - Ermita de Santa Fe del Montseny (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2011)

Fogars de Montclús - Ermita de Santa Fe del Montseny (Foto: Eduard Royo -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1890-1920)

Fogars de Montclús - Ermita de Santa Fe del Montseny (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1913)

Fogars de Montclús - Ermita de Santa Fe del Montseny (Foto: Anònima -Centre Excursionista de Catalunya-, 1889-1912)

Situació Crtra. de Sant Marçal, km 21
Situada a la vall de Santa Fe, sota les Agudes i el Turó de l'Home. L'any 1231 està documentada una comunitat d'eremites i donats (ordo eremitanae Sanctae Fidis) que vivien pels voltants. Va ser reformada o ampliada entre 1574 i 1577. D'aquella època és una clau de volta amb un Agnus Dei, encastada a la façana, damunt la porta. L'església actual és el resultat d'una refecció efectuada, amb absència de vestigis medievals, entre els segles XVII i XVIII.

És un edifici de nau única, amb capella lateral i cor. La façana recorda poc a la d'una capella. Té una porta de llinda recta monolítica flanquejada per dues finestres quadrades, emmarcades amb pedra. A mitjana altura hi ha una fornícula i més amunt, una altra finestra. Es corona amb una senzilla espadanya, descentrada respecte a la porta.