Hostal Santa Fe
(Fogars de Montclús - Vallès Oriental)

Fogars de Montclús - Hotel Santa Fe

Fogars de Montclús - Hotel Santa Fe (Foto: Albert Esteves, 2024)

Fogars de Montclús - Hotel Santa Fe (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2011)

Fogars de Montclús - Hotel Santa Fe (Foto: Òscar Torras -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1913)

Fogars de Montclús - Hotel Santa Fe (Foto: Rossend Flaquer -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1915-1930)

Fogars de Montclús - Hotel Santa Fe (Foto: Albert Oliveras -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1924)

TipusHotels i hostals
AutorPere Domènech Roura
Situació Crtra. de Sant Marçal, km 21
InterèsEspecial interès Interessant
Singular construcció d'estampa castellera, construïda entre els anys 1912 i 1914 segons projecte de Pere Domènech Roura, fill de Domènech i Montaner. Va ser el seu promotor el cosí d'aquest, Ramon de Montaner i Vila (Canet de Mar, 1832 - 1921), comte de la Vall de Canet, on tenia el castell de Santa Florentina, i fundador de l'editorial Montaner i Simon. La idea era construir un hotel de luxe que integrés l'ermita medieval de Santa Fe. Per això va voler bastir un conjunt medievalista, "a joc" amb l'església, tot de pedra, amb torratxes i merlets com els castells de fantasia.

Com que no es disposava d'electricitat, es va haver de construir també l'Estanyol, una presa a la riera de Gualba per generar energia. Està situada prop de l'hotel i actualment abandonada. Anys després, entre 1920 i 1935 es va fer una presa molt més gran, l'embassament de Santa Fe -on hi ha l'edifici de la Fabriqueta-, que basteix el municipi de Gualba.