Vallverd de Queralt
(Sarral - Conca de Barberà)

Sarral - Vallverd de Queralt

Sarral - Vallverd de Queralt (Foto: Francesc Vidal-Barraquer, 2024)

Situació Vallverd de Queralt, crtra. TV-2334
Petit nucli sorgit a redós del castell de Vallverd, esmentat amb el nom de Bufalla, l'any 1073. L'any 1178, la comtessa Estefania de Pallars Jussà el va vendre al rei Alfons el Cast, del qual va passar a mans de diversos senyors feudals fins que, l'any 1306, va ser adquirit per l'orde de l'Hospital, que en va mantenir la possessió fins a l'extinció de les senyories, al segle XIX. Va ser creat com a municipi l'any 1812. A mitjans d'aquell segle, Pascual Madoz el descriu com un poble de 30 cases, creuat per un camí de ferradura, i ubicat en un terreny "d'ínfima qualitat". L'any 1880 va ser unit al municipi de Montbrió de la Marca, el qual, el 1972, es va fusionar amb el de Sarral.