Caves Codorníu. Pavelló d'Expedicions
(Sant Sadurní d'Anoia - Alt Penedès)

Sant Sadurní d'Anoia - Caves Codorníu. Pavelló d'Expedicions

Sant Sadurní d'Anoia - Caves Codorníu. Pavelló d'Expedicions (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorJosep Puig i Cadafalch / Lluís Bonet Garí (reforma) / La Cantonada (interiorisme)
Situació Pg. Can Codorniu
Donat que era el pavelló d'expedicions, està situat al costat de l'entrada principal. És una nau de planta rectangular amb estructura d'arcs torals parabòlics que sostenen una volta de full de rajol, amb llunetes. Les obertures exteriors -algunes farcides de culs d'ampolla-, són també d'arc parabòlic, incloses les claraboies superiors geminades, emmarcades amb pilastres que es coronen amb pinacles esculpits amb relleus florals típicament modernistes.

Lluís Bonet Garí va anar ampliant i reformant els espais del complex de les caves des dels anys 30 fins als 60. En aquest marc, va projectar una nova nau d'expedicions l'any 1955. Aquesta es va destinar a sala de recepció. Bonet Garí va allargar-la construint nous espais per a l'atenció del visitant i va eliminar el pis superior, fent de la sala un lloc diàfan i lluminós, pintat de blanc. I membres del grup La Cantonada van fer-ne la decoració (1972). Jordi Vilanova -que també va moblar dues sales més, l'anomenada Cava Genis i la Sala Capitular-, va dissenyar un clar sofà continu, taules, làmpades (aquestes, encara visibles a les fotos de 2013) i la barra de bar. Joan Vila-Grau va crear els vitralls emplomats entre l'arc parabòlic i la porta interior, i els de les llunetes. Juntament amb Jordi Aguadé, creà un mural ceràmic on havia estat l'antiga porta d'accés -ara, mig tapat- amb formes que recorden tubs d'orgue.

Aquesta evocació, a més de la llum acolorida dels vidres i l'estil de les lluminàries, accentuen l'aire de catedral gòtica que ja havia buscat Puig i Cadafalch amb l'arquitectura. Part de tot això ha estat transformat darrerament.

Del Rio, Isabel: La obra de La Cantonada en las Cavas Codorníu y su aportación al enoturismo del Penedés Actas del IV Simposio de la FHD, 2022