Torre Mariona. Univers Patxot
(Fogars de Montclús - Vallès Oriental)

Fogars de Montclús - Masia Mariona. Univers Patxot

Fogars de Montclús - Masia Mariona. Univers Patxot (Foto: Albert Esteves, 2024)

Fogars de Montclús - Masia Mariona. Univers Patxot. Bust de Rafael Patxot

Fogars de Montclús - Masia Mariona. Univers Patxot. Bust de Rafael Patxot (Foto: Albert Esteves, 2024)

Fogars de Montclús - Masia Mariona. Univers Patxot. Retrat de Rafael Patxot

Fogars de Montclús - Masia Mariona. Univers Patxot. Retrat de Rafael Patxot (Foto: Albert Esteves, 2024)

TipusMuseu
Situació Mosqueroles. Crtra. BV-5119, km 2,5
La casa Mariona allotja un espai expositiu -amb museografia de Ramon Caus-, denominat Univers Patxot, dedicat a la figura de Rafael Patxot i Jubert (Sant Feliu de Guíxols, 1872 - 1964), escriptor, bibliòfil, meteoròleg i gran mecenes català, que havia fet construir la casa com a torre d'estiueig. La va haver d'abandonar, l'any 1936, quan es va exiliar per no tornar més. El net de Rafael Patxot, Rafael Carreras Patxot, en va fer donació a la Diputació de Barcelona, l'any 2005.

La planta baixa de la casa està distribuïda en diferents espais, cadascun dels quals fa referència a una de les activitats que Patxot va finançar: l'estudi de la masia catalana, la recopilació del cançoner popular català, l'observació astronòmica i la meteorologia.

La casa és també la seu administrativa del Parc Natural del Montseny.