Taula dels Tres Bisbes
(Montseny - Vallès Oriental)

Montseny - Taula dels Tres Bisbes (Foto: Albert Esteves, 2024)

Montseny - Taula dels Tres Bisbes. Postal antiga

TipusElement singular
Situació Ctra. BV-5114. km 28
Situada al coll de Sant Marçal, just al punt om conflueixen les comarques d'Osona, la Selva i el Vallès Oriental i, alhora, els bisbats de Barcelona, Girona i Vic. Segons una antiga tradició, aquí podien reunir-se els tres bisbes, mantenint-se cadascun d'ells dins de la seva diòcesi.

Actualment és un espai commemoratiu centrat per una taula, feta amb una roda de molí, al voltant de la qual hi ha els tres seients, que són prismes rectes de pedra, disposats en forma de triangle. L'any 2017, quan es va arranjar el conjunt, s'hi van reunir els tres bisbes, que van celebrar una missa conjunta per la celebració del Vot de Poble de Montseny, una processó tradicional iniciada l'any 1348.

La llegenda de la ratafia
Reunits un dia els tres bisbes a la taula de Sant Marçal, per signar un tractat, van tastar una beguda que els hi va oferir un pagès de la contrada. Sorpresos per la qualitat d'aquell beuratge, van preguntar al pagès quin era el seu nom i aquest el respongué que no en tenia. Just a l'hora, un dels bisbes va acabar de signar el document i digué "rat i fiat" que vindria a ser "ratificat i fet". I aquest va ser el nom que se li va donar a la ratafia.