Restes de l'ermita de Santa Anastàsia
(Montseny - Vallès Oriental)

Montseny - Restes de l'ermita de Santa Anastàsia

Montseny - Restes de l'ermita de Santa Anastàsia (Foto: Albert Esteves, 2024)

Montseny - Ermita de Santa Anastàsia. Postal antiga

Montseny - Ermita de Santa Anastàsia

Montseny - Ermita de Santa Anastàsia (Foto: Emili Jovérd -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1910-30)

Montseny - Ermita de Santa Anastàsia (Foto: Albert Oliveras -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1924)

Situació Càmping de Can Cervera
Les restes de l'antiga església estan situades al pla d'un turó, darrera els antics masos de Can Jovany i Can Cervera, al lloc conegut antigament com Vila-seca, actualment integrat dins del recinte d'un càmping. A uns 200 metres hi ha les possibles restes de la fortalesa de Miravalls, abandonada al segle XIV. És possible que la construcció de l'església estigués relacionada amb la del castell però també pot ser que es construís com a centre d'un petit nucli rural, del qual haurien sobreviscut únicament els dos masos esmentats. En tot cas, el seu origen es pot situar entre els segles XI i XII.

Va tenir culte fins l'any 1936, després va ser abandonada i, posteriorment, derruïda. Tot i el seu evident origen romànic, no hi ha documents que l'esmentin fins al segles XVI i XVIII. Era una església de planta única, rectangular, capçada a llevant per un absis semicircular, i estava construïda amb pedra de pissarra lligada amb morter. Les fotografies antigues que es conserven mostren una façana bastida amb posterioritat, que sobrepassava l'alçada de la nau i estava coronada amb una espadanya. La porta original jauria estat, probablement, oberta a la façana de migdia.

En l'actualitat només es conserven els murs perimetrals fins a una certa alçada, la qual cosa permet observar perfectament la forma de la planta. Les restes han estat consolidades i es mantenen en bon estat.

En estar situada dins d'una propietat privada no està permès accedir-hi lliurement i, per fer-ho, cal demanar permís a la propietat.