Estela del Montseny (o de la Sitja del Llop)
(Montseny - Vallès Oriental)

Montseny - Estela del Montseny. Esquema (Foto: cartell in situ)

TipusMegàlit
PeríodePrehistòria
Situació Montseny. Seguint el carrer damunt de l'església
Quan es va trobar, formava part de l'estructura d'una cabana de pastor del Pla de la Calma, concretament a la Sitja del Llop. Era la barraca d'en Ramon, dins la finca del Molar, els propietaris de la qual van procurar preservar-la. L'any 2010 es va traslladar al poble de Montseny on s'exposa protegida dins d'una urna vertical, en un modern mirador, projectat per l'arquitecte Agapit Borràs. A la barraca d'en Ramon va ser substituïda per una rèplica. I també hi ha una reproducció idèntica al Museu Etnològic del Montseny “La Gabella", d'Arbúcies.

Es considera que és d'època neolítica, amb una antiguitat d'uns 5.000 anys. Presenta diversos motius en forma de cercles concèntrics, un dels quals està trencat, la qual cosa sembla indicar que només és una part d'una peça més gran. També hi ha una figura que podria ser una dona, amb dos cercles per representar els pits.